31 Temmuz 2012 Salı

Sonunda Türkiye'de... Surf N Fries !!




Aralarında bir Türk’ün de bulunduğu dört yakın arkadaş, en büyük tutkularını, en sevdikleri yiyecekle birleştirerek kurdukları ve  Avrupa’nın en başarılı yeni Fast-Food markası haline getirdikleri  “Surf ’n’ Fries”ı, kurulduğu Hırvatistan’dan sonra Türkiye’ye de getirdiler.

Hayatlarının vazgeçilmezi olan  sörf sporunu, markalarının merkezine oturtarak,  işlerini daha keyifli ve lezzetli bir şekle dönüştürdükleri gibi, aynı zamanda da bir hobi haline getirmişler.

Bu dört kafadar tüm yaşıtları gibi patates kızartması, tavuk kanadı ve corndog’u günlük yemek alışkanlıklarının zirvesine oturtmuşlar. Rüzgarlı havalarda sörf, kış aylarında  kayak yaparken de, bambaşka sektörlerdeki sürekli koşuşturma halinde süren iş yaşamlarında da, birçok öğünü hızlı gıdalarla geçiştirmek durumunda kalıyorlarmış.

İşler böyle bir hal alınca da, düşünüp taşınıp, hepimizin sevdiği ve hiçbirimizin yemekten vazgeçemediği patates kızartmasını çok daha lezzetli ve sağlıklı hale getirip,  herkesin benimseyeceği, gerçekten de çok havalı bir marka olan “ Surf ‘n’ Fries“ı yaratmışlar.
Değişik soslarla da lezzeti farklı boyutlara taşımayı başarmışlar.


Kuruculardan Andrija ve Denis, biraz medya sektöründe, biraz da emlak alanında çalışarak hayatlarını sürdürüyorlarmış. 
Kristina finans, Mustafa ise inşaat ve makinaları sektöründe kariyerlerini ilerletirken tanışmışlar.

Mustafa, İstanbul’da oturuyor ancak çocukluğu Çanakkale’de geçmiş. Yani kanında rüzgar ve  deniz var. Ççocukluk arkadaşı üç Hırvat ise, Hırvatistan’ın sahil incisi Rijeka şehrinden. 


Zaten markanın çıkış noktası da burada. Rijeka’da yıllar önce çok popüler bir patates kızartması büfesi vardır, Pomfree Bar adında. Bölgenin tüm gençleri gibi,  sörf  yapıp eğlenirken, acıktıkları zaman Pomfree Bar’da ucuz ve lezzetli kızartmalarla kendilerini doyuruyorlar. Surf ‘N’ Fries oluşumunda biraz bu anıların da etkisi oluyor.  


Kariyer planları yaparken akıllarına bu bar geliyor. Bayağı bir düşünüp taşındıktan sonra fikir iyice akıllarına yatıyor ve bir uçağa atlayıp dünyanın neresinde bu tarz bir ürün varsa, oraya gidip deniyorlar ve fikirlerini pekiştiriyorlar. Kaliforniya’daki benzer kızartma barlarından da biraz ilham alarak Hırvatistan’a dönüyorlar. Ve Surf ‘n’ Fries doğuyor.

Markanın her türlü dizaynı ve konsepti konusunda da hem yakın arkadaşları hem de kendileri için çok özel olan bir tasarımcıyla çalışıyorlar. Zaten herşey bundan sonra başlıyor. Öncelikle kızarmış patateslerin sunumunda kullanılan patentli tasarımları “paket/külah” Viyana Dizayn Yarışması’nda ödül alıyor. 


Kullanılan renklerden, restoranlarının tasarımlarına kadar tüm detaylara çok kapsamlı araştırmalar sonucunda karar veriyorlar.
Kullandıkları patates, özel şekilde kesiliyor ve terbiye ediliyor. Sunumda kullandıkları soslar, ortaklara göre Hırvatistan’daki en iyi şef olan bir arkadaşları tarafından onun restoranının mutfağında hazırlanıp seçiliyor.


İlk Surf ‘n’ Fries restoranlarını 2009’da Rijeka’da açıyorlar. Rijeka’nın aynı Venedik’te olduğu gibi çok özel bir karnavalı var. Bu 2 haftalık karnaval boyunca insanlar sürekli maskelerle dolaşıyorlar, geçit törenleri yapıyorlar. Restoranlarını da işte bu karnavalın ilk günü açıyorlar. 
O sene Rijeka Karnavalı’nın bir sloganı var.
Kim olmak istiyorsan, özgürce ol!
 Bu slogan da ilk günden Surf'n'Fries 'ın mottosu haline geliveriyor.



Sonrasında, Hırvatistan genelinde franchiselar vermeye başlıyorlar. 
Artık Hırvatistan’ın  her şehirde  Surf ‘n’ Fries ‘a ulaşmak mümkün.

Sonrasında SlovenyaBosna-HersekÇek Cumhuriyeti gibi ülkelere master-franchise vermeye başlıyorlar. Hali hazırda da AlmanyaİtalyaAvustralya, İspanya, ABD ‘den gelen birçok master franchise tekliflerini değerlendiriyorlar.

Surf ‘n’ Fries artık Türkiye’ye rotasını çevirmiş durumda. Ortaklardan Mustafa Parlak artık zamanın Türkiye  için geldiğini belirtiyor. Gerek damak tadı, gerekse fikir olarak, süratli bir hayatın yaşandığı ülkemizde, Surf ‘n’ Fries’ın haklı olarak Türkiye’yle çok örtüştüğünü düşünüyor.




Patatesinden soslarına, kullanılan özel yağ karışımından, dizaynına ve tabii ki ödüllü paket/külahına kadar Surf ‘n’ Fries, gerçekten çok havalı ve sıcak bir marka.

Bu lezzeti en kısa zamanda önce İstanbul’da sonrasında tüm Türkiye’de bir an önce tatmak istiyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder